Систем за скали ELO

Автоматски генерирани рејтинзи на играчи за брзо идентификување на поединечните сили во клубот

Нашиот систем на скалила е одличен начин да ги вклучите вашите членови и да создадете конкурентна и возбудлива средина за нив. Системот за оценување ELO ги следи перформансите и силата на играчите, користејќи ја секоја играна игра, без разлика дали е пријателска или на турнир, за ажурирање на рангирањето и обезбедување сигурна проценка на перформансите на играчите.

Автоматски генерирана скала

Проверка на натпреварот

Детална статистика на играчите

Скали за различни возрасни групи

Сингл и за тимови

Интеграција со други модули во решението на SportyPlus

За рејтингот на ELO

Системот за оценување ELO е метод за пресметување на релативните нивоа на вештини на играчите во игрите со нулта сума како што се шах или тенис. Името го добила по неговиот творец Арпад Ело, унгарско-американски професор по физика. Системот за рангирање ELO го користи Светската шаховска федерација (ФИДЕ) за рангирање на шахистите, а е усвоен и од многу други спортови и игри.

Во системот ЕЛО, на секој играч му се доделува рејтинг врз основа на нивните минати перформанси. Кога двајца играчи се натпреваруваат, победникот добива поени, а губитникот губи поени врз основа на разликата помеѓу нивните рејтинзи.

Да претпоставиме дека Player One има рејтинг од 1400 и Player Two има оцена од 1600. Константата K е поставена на 32, што значи дека резултатот од играта ќе има значително влијание врз оценките на играчите.

Очекуваниот исход за секој играч се пресметува врз основа на нивниот рејтинг и веројатноста секој играч да ја добие играта. Да речеме дека очекуваниот исход за играчот еден е 0,43 (што значи дека имаат 43% шанси за победа на играта) и очекуваниот исход за играчот два е 0,57 (што значи дека имаат 57% шанси за победа).

Ако играчот еден ја добие играта, новите оценки за секој играч ќе се пресметуваат на следниов начин:

Играч еден: Нова оцена = 1400 + 32 * (1 - 0,43) = 1413

Играч два: Нова оцена = 1600 + 32 * (0 - 0,57) = 1587

Ако играчот два ја добие играта, новите оценки ќе се пресметаат на следниов начин:

Играч еден: Нова оцена = 1400 + 32 * (0 - 0,43) = 1387

Играч два: Нова оцена = 1600 + 32 * (1 - 0,57) = 1613

Во двата случаи, новите оценки го одразуваат исходот од играта и прецизно ги одразуваат релативните силни страни на играчите. Оценките потоа може да се користат за споредување на играчите едни со други и со други играчи во клубот или лигата.

Системот за оценување ELO е дизајниран да се корегира самостојно, така што оценките на играчите ќе имаат тенденција да се спојуваат на нивните вистински нивоа на вештини со текот на времето. Ова го прави ефикасен начин за рангирање на играчите и следење на нивните перформанси.

Главни карактеристики

Сеопфатна статистика на играчите

Оваа статистика може да опфати широк опсег на податоци, како што е рекордот за победи-порази на играчот, нивниот просечен рејтинг, бројот на игри што ги одиграле и нивниот рекорд во однос на другите играчи. Со анализа на овие статистики, играчите можат подобро да ги разберат нивните силни и слаби страни и да ги идентификуваат областите за подобрување.

Автоматизирано сеидба на турнири со користење на рејтингот на ELO

Можете да го користите нашиот систем за автоматски да генерирате семе за вашите тениски турнири врз основа на рејтингот на ELO. Семето може да се заснова на рејтингот на поединечни играчи или на рејтингот на тимовите, во зависност од вашите специфични потреби. Ова е особено корисно за турнирите со голем број учесници, бидејќи помага да се осигура дека највештите играчи се рамномерно распоредени низ заградата и дека натпреварите се колку што е можно избалансирани.

Научи повеќе

Скали специфични за возраста за подобрена конкурентна рамнотежа

Нашиот систем нуди скали специфични за возраста за да помогне да се осигураме дека играчите на слични возрасти и нивоа на вештини се усогласуваат едни со други, што води до поконкурентни и попријатни натпревари.

Дополнителни карактеристики

Нашиот модул за скали ELO нуди низа дополнителни функции и опции кои ќе ви помогнат да управувате со вашиот клуб поефикасно.

24-часовен систем за верификација

24-часовниот систем за верификација гарантира дека сите резултати од натпреварите се прецизно запишани и рефлектирани во оценките на играчите. Ако противникот не успее да го потврди резултатот или го оспори, системот автоматски ќе го потврди резултатот и ќе ги додели соодветните ELO поени на играчите.

Пресметајте VS поени

Нашиот систем ги пресметува можните поени за победа или пораз за секој играч во скалилата користејќи ја формулата на системот за оценување ELO. Ова им овозможува на играчите да видат како нивниот рејтинг може да биде под влијание на исходот на натпреварот и им помага да го разберат нивото на конкуренција со кое се соочуваат.

Индикација за рејтинг на натпреварот

Нашиот систем обезбедува индикација за рејтинг на натпревари за да им покаже на играчите на колку натпревари се заснова нивниот рејтинг ELO. Ова може да биде корисно за разбирање на веродостојноста и точноста на рејтингот на играчот, бидејќи оценките засновани на поголем број натпревари генерално се сметаат за посигурни.

Скриј неактивни играчи

Нашиот систем вклучува функција која автоматски ги крие неактивните играчи кои не одиграле натпревар во изминатите шест месеци. Ова помага да се осигура дека списоците за рејтинзи и рангирање вклучуваат само играчи кои моментално се активни и се натпреваруваат

Ако функцијата што ви треба не е достапна, ние ќе ја развиеме за вас бесплатно

...и повеќе

Со SportyPlus, можете да се ослободите од мачните задачи на менаџментот на клубот и да се фокусирате на она што навистина е важно - да го зголемите вашиот клуб и да го подобрите искуството за вашите членови. Пробајте ја нашата апликација денес и видете како може да ви помогне поефикасно да управувате со вашиот клуб.